Pirmam pirkimui 10% nuolaidos kodas!

Kaupiami HotSmoke lojalumo eurai!

Nemokamas pristatymas nuo 35€!

HotSmoke dovanos nuo 50€!

kokios šalys legalizuoja kanapes

Vokietija ruošiasi legalizuoti marihuana

Paskelbė:

hotsmoke

HOTSMOKE

Nors medicininė marihuana Europoje tampa vis labiau prieinama, daugelyje ES šalių kanapės išlieka nelegalios asmeniniam vartojimui.

Vokietija vienu žingsniu priartėjo prie to, kad taptų antrąja ES šalimi po Maltos, legalizavusia kanapių naudojimą pramoginiams tikslams, o tai gali paskatinti kitas šalis sekti pavyzdžiu.

Tačiau didžiojoje Europos dalyje kanapės tebėra nelegalios, o kai kuriose ES šalyse vis dar taikomos teisinės bausmės, įskaitant kalėjimą už marihuanos laikymą. Taip pat bausmės taikomos jeigu cbd žieduose randamas thc lygis didesnis nei 0.3.

Ir nors kai kurios šalys vykdo bandomąsias medicininės marihuanos, kuri vis labiau prieinama visame bloke, programas, kai kurios teigia, kad Europos rinka auga lėčiau nei JAV ar Kanados.

vokietija legalizuoja marihuana

Marihuanos pionieriai

Šiuo metu Maltoje galioja tolerantiškiausi įstatymai ES dėl kanapių auginimo, vartojimo ir laikymo.

Pagal 2021 m. priimtus teisės aktus, suaugusieji gali neštis iki 7 g kanapių ir auginti iki keturių augalų namuose. Vis dėlto rūkyti marihuaną viešoje vietoje vis dar draudžiama.

Tačiau Vokietija netrukus gali priimti švelniausius bloko įstatymus, nes šalies kabinetas patvirtino planus įteisinti 25 g kanapių laikymą asmeniniam naudojimui ir iki trijų augalų auginimą. Dėl šio įstatymo dar turi balsuoti Bundestago įstatymų leidėjai. Taigi Vokietija ruošiasi legalizuoti marihuana.

Nors Nyderlandai dažnai vertinami kaip atsipalaidavę marihuanos atžvilgiu, narkotikų auginimas, pardavimas ir laikymas yra neteisėtas. Jo pardavimas „toleruojamas“ garsiose šalies kavinėse su ne daugiau kaip 5 g kanapių laikymu taip pat dekriminalizuotas.

Portugalijoje nuo 2001 m. kanapių vartojimas yra dekriminalizuotas, o nedidelių kiekių vartojimas ir laikymas laikomas administraciniu nusižengimu, o Ispanijoje privatus vartojimas nėra draudžiamas, tačiau laikomas pažeidimu viešoje vietoje, už kurį baudžiama piniginėmis baudomis.

Liuksemburge toleruojamas privatus vartojimas, taip pat keturių kanapių augalų auginimas nuo šių metų, o kanapių turėjimas viešai dekriminalizuotas.

Nors kelios ES šalys dabar dekriminalizavo narkotikų vartojimą, kai kuriose ES dalyse teisiškai vis dar baudžiama įkalinimu.

vokietija legalizuoja kanapes

Medicininės marihuanos bandomosios programos

Medicinos reikmėms skirtos kanapės tampa vis labiau prieinamos Europos šalyse, tačiau rinka vis dar plėtojama.

Kai kurios šalys pradėjo viešas bandomąsias programas, kurios galėtų padėti gauti daugiau medicininės marihuanos, kuri, kaip buvo įrodyta keliuose tyrimuose, turi tam tikrą terapinę naudą vėžiu, AIDS, išsėtine skleroze (IS) ir lėtinį skausmą kenčiantiems pacientams.

2018 metais Danijoje įsigaliojo bandomoji programa, leidžianti gydytojams išrašyti produktus, kurie anksčiau šalyje nebuvo legalūs.

„Bandomosios programos tikslas – pasiūlyti pacientams teisėtą būdą išbandyti gydymą vaistinėmis kanapėmis, jei jie nepatyrė jokios naudos iš registruotų vaistų“, – nurodė vyriausybė.

Airijoje 2019 m. buvo pradėta penkerių metų bandomoji programa, skirta palengvinti prieigą prie medicininių kanapių produktų. Jis skirtas pacientams, sergantiems išsėtine skleroze, pykinimu ir vėmimu, susijusiu su chemoterapija, ir sunkia epilepsija.

Prancūzija taip pat pradėjo bandomąjį medicininių kanapių projektą 2021 m., o vyriausybės vaistų agentūra šiuo metu apibrėžia konkretesnes būsimos medicininės marihuanos produktų gamybos Prancūzijoje taisykles.

Nors medicininę marihuaną daugelyje šalių gali išrašyti gydytojas, ji gali išlikti gana ribota, nes kai kurios šalys importuoja nedidelius turimų medicinos produktų kiekius arba neturi jų įsigijimo programos.

Taip pat, nors Čekijoje ir Vokietijoje pacientams gali būti kompensuojamos medicininės kanapės, kitose šalyse išlaidas dengia tik pacientas. Vokietija ruošiasi legalizuoti marihuana.

Medicinos marihuanos kompanijos Curaleaf International vyriausiasis medicinos pareigūnas šiemet žurnale „European Pharmaceutical Review“ rašė, kad Europa šiuo klausimu atsilieka nuo Kanados, Australijos ir JAV.

„Daugelyje šalių medicininės kanapės naudojamos kaip gydymas tik tada, kai licencijuoti vaistai pasirodė neveiksmingi“, – rašė Mikaelis Sodergrenas.

2019 m. Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją, kurioje raginama visoje ES nustatyti medicininių kanapių taisykles ir atlikti daugiau mokslinių tyrimų.

Keičiasi tarptautinis teisinis statusas

JT narkotinių medžiagų komisija 2020 m. nubalsavo už tai, kad kanapės būtų pašalintos iš Bendrosios narkotinių medžiagų konvencijos IV sąrašo, kur jos buvo klasifikuojamos kartu su opioidais ir heroinu.

IV sąrašo vaistams taikoma griežtesnė kontrolė, įskaitant draudimą „gaminti, gaminti, eksportuoti ir importuoti, prekiauti, turėti ar naudoti bet kokius tokius vaistus“, ir laikoma, kad jie neturi jokios terapinės naudos.

Kanapių pašalinimas iš šio sąrašo atvėrė duris tarptautiniu mastu pripažinti galimą kanapių naudojimą medicinoje.

Vienintelė ES šalis, balsavusi prieš kanapių išbraukimą iš 1961 m. konvencijos IV sąrašo, buvo Vengrija.

Šiais metais Europos Komisija net perdavė Vengriją į ES Teisingumo Teismą dėl balsavimo, pareikšdama, kad tai prieštarauja bloko pozicijai.

Vengrija yra viena iš nedaugelio ES šalių, kurioje kanapės vis dar yra nelegalios tiek pramoginėms, tiek medicininėms reikmėms.

Tačiau net tose vietose, kur gydytojai gali skirti medicininę marihuaną, prieiga gali būti apribota.

Pavyzdžiui, Švedijoje rekreaciniu požiūriu nėra skirtumo tarp sunkiųjų ir lengvųjų narkotikų, o tai reiškia, kad kanapės ir heroinas yra klasifikuojami kaip narkotinės medžiagos, kurios šalyje netoleruoja narkotikų.

Medicininė marihuana leidžiama tik tam tikromis aplinkybėmis, kurias patvirtino Švedijos medicinos produktų agentūra ir gydytojas.

Tačiau per pastaruosius kelis dešimtmečius įstatymai perėjo prie švelnesnės pozicijos narkotikų atžvilgiu, o šalys siekė sumažinti bausmes už disponavimą ir tapo atviresnės galimam jų medicininiam ar terapiniam vartojimui.

Šaltinis: Euronews

Messenger ikona
0 krapšelio ikona
Jūsų krepšelis
Jūsų krepšelis tuščias
exit-icon

Gauk 10% nuolaidą savo pirmam apsipirkimui

Bei tapk lojalumo programos dalyviu

Registracija