Pirmam pirkimui 10% nuolaidos kodas!

Kaupiami HotSmoke lojalumo eurai!

Nemokamas pristatymas nuo 35€!

HotSmoke dovanos nuo 50€!

nikotinas ir alkoholis

Nikotinas ir alkoholis

Paskelbė:

hotsmoke

HOTSMOKE

Samprata: nikotinas ir alkoholis

Nebus perdėta teigdama, kad nikotinas ir alkoholis yra vienos iš dažniausiai piktnaudžiaujamų medžiagų Žemės planetoje. Žmonės juos naudojo, daugiausia pramogai, tūkstančius metų. Nors jie neabejotinai turi daugiau skirtumų nei bendrumų, vienas dalykas nikotinas ir alkoholis turi vieną bendrą savybę: jie abu yra labai priklausomi.

Tačiau net ir priklausomybės nuo šių medžiagų nelygios. Ilgalaikis abiejų poveikis gali būti pražūtingas, tačiau vieno iš jų atveju jie daugiausia priklauso nuo pirminio nurijimo būdo. Šiame straipsnyje apžvelgsime šias medžiagas, kurios turėjo nemenką įtaką žmogaus kultūros raidai, ir pabandysime atsakyti į klausimą: ar tikrai viena yra blogesnė už kitą?

Norėdami visiškai suprasti, kaip nikotinas ir alkoholis veikia mūsų organizmą, turime pažvelgti į šias medžiagas atskirai. Toliau pateiktuose skyriuose trumpai apžvelgsime pirminius abiejų jų vartojimo būdus ir būdus, kuriais jie veikia žmogaus organizmą.

nikotinas ir alkoholis priklausomybė

Nikotinas ir alkoholis: kuo jie skiriasi?

Ilgalaikis nikotino ir alkoholio vartojimas gali sukelti priklausomybę. Dėl tiesioginio poveikio smegenims ir sąveikos su mūsų smegenų atlygio sistema priklausomybė nuo nikotino išsivysto daug greičiau nei priklausomybė nuo alkoholio.

Nikotino vartotojai kelis kartus per dieną trokšta alkaloido, jiems sunku susikaupti ar atsipalaiduoti be jo. Priešingai nei alkoholis, nikotinas nesukelia jokių žmogaus proto būsenos ar motorinės funkcijos pokyčių.

Greitis, kuriuo žmogus gali tapti priklausomas nuo alkoholio, labai priklauso nuo asmens. Kai kurie žmonės yra genetiškai linkę tapti priklausomi nuo gėrimo. Priešingai nei priklausomybė nuo nikotino, priklausomybė nuo alkoholio skirtingiems žmonėms gali pasireikšti skirtingai.

Dauguma žmonių alkoholizmą sieja su įvaizdžiu žmogaus, kuris prarado visišką savęs kontrolę ir sugriovė savo santykius bei karjerą dėl priklausomybės. Išties taip nutinka pernelyg dažnai, bet ne visi alkoholikai tokie.

Tam tikri asmenys gali išgyventi savaites ar net mėnesius neturėdami nė vieno alkoholinio gėrimo gurkšnio, tačiau pradėję gerti, jie gali patirti išsekimą, kuris trunka kelias dienas. Kiti dar yra vadinamieji „labai funkcionuojantys alkoholikai“, o tai reiškia, kad jie kasdien geria nedidelius kiekius, tačiau praradę prieigą prie alkoholio greitai pasireiškia abstinencijos simptomai.

Alkoholis

Alkoholis būna įvairių rūšių, įskaitant alų, vyną, alkoholinius gėrimus (pvz., viskį, romą, degtinę), likerį, sidrą ir kt. Savaime suprantama, kad gėrimas yra daugelio kultūrinių ritualų, švenčių ir socialinių normų dalis.

Pagrindinė priežastis, kodėl žmonės vartoja alkoholį, yra jo protą keičiantis poveikis. Tai verčia mus jaustis laimingesniais, šnekesniais ir mažina kliūtis, todėl tai yra „tobula“ medžiaga socialiniams susibūrimams. Bet kaip tiksliai tai sukelia šiuos jausmus mūsų kūne?

Kai alkoholis patenka į jūsų kraują, etanolio (jo pagrindinės svaiginančios medžiagos) molekulės patenka į jūsų smegenų ląsteles, paveikdamos visas smegenų veiklos sritis. Išgėrus priklauso nuo to, kiek alkoholio suvartojate ir kaip greitai jį išgeriate. Atsakingai išgėrę alkoholiniai gėrimai priverčia žmones pasišnekėti, mažiau patiria stresą ir apskritai labiau bendrauja.

Tačiau per didelis gėrimas smarkiai pablogina motorines funkcijas, sukelia neaiškią kalbą arba susikaupimo ir pusiausvyros sutrikimus. Žinoma, net ir saikingas suvartojimas turi įtakos jūsų reakcijos laikui ir refleksams, todėl vairavimas išgėrus yra toks pavojingas.

nikotinas ir alkoholis alternatyvos

Įvairių rūšių alkoholiniai gėrimai

Ne visi gėrimai yra vienodi pagal alkoholio kiekį. Paprastai aluje yra apie 4–6 tūrio proc. alkoholio (ABV), vyno – nuo ​​12–15 proc., o distiliuotuose spiritiniuose gėrimuose (alkoholyje) paprastai yra apie 40 proc. ABV ar daugiau. Likeriai gali labai skirtis dėl spiritinių gėrimų maišymo su kitais ingredientais, tačiau paprastai jų koncentracija yra 15–30 % ABV.

Šie alkoholio kiekio skirtumai daro didelę įtaką tam, kaip greitai žmogus gali pajusti alkoholio poveikį pavartojęs ir kiek gali išgerti, kol pasieks rizikingą alkoholio kiekį kraujyje. Visada turėkite tai omenyje gerdami, kad išvengtumėte per didelio suvartojimo.

Nikotinas

Pagrindinė priklausomybę sukelianti medžiaga, randama daugiausia tabako gaminiuose, tokiuose kaip cigaretės ir cigarai, nikotinas yra stimuliatorius, kuris daugiausia veikia jūsų centrinę nervų sistemą. Kai įkvepiate nikotino, jis patenka į jūsų kraują ir patenka į jūsų smegenis, sukeldamas dopamino, vadinamosios „laimės cheminės medžiagos“, išsiskyrimą. Nikotino išsiskyrimas sukelia malonumo ir pasitenkinimo jausmą. Tai yra pagrindinis priklausomybės nuo nikotino mechanizmas, apie kurį mes išsamiai kalbėsime vėliau šiame straipsnyje.

Nikotino vartojimo metodai

Dešimtmečius vienintelis būdas nikotino patekti į kraują buvo tabako gaminiai, daugiausia cigaretės. Kaip mes visi žinome iki šiol, rūkymas yra susijęs su daugybe neigiamų ilgalaikių pasekmių, tokių kaip plaučių vėžys (daugiau apie juos žemiau). Šiais laikais, didėjant garinimui ir kitiems nikotino vartojimo be tabako būdams, tapo sunku nepaisyti šių metodų sumažintos žalos aspekto.

Ilgalaikio nikotino ir alkoholio vartojimo poveikis sveikatai

Savaime suprantama, kad besaikis bet kokių psichoaktyvių medžiagų vartojimas, nesvarbu, ar tai stimuliatorius, ar depresantas, nėra kažkas, ko niekas neturėtų siekti, ypač ilgalaikėje perspektyvoje. Bet koks tiksliai yra ilgalaikis nikotino ir alkoholio vartojimo poveikis sveikatai? Žemiau esančioje lentelėje pateikiama apžvalga, kaip šios dvi medžiagos veikia mūsų sveikatą po daugelio metų vartojimo.

Išvada

Tiek nikotinas, tiek alkoholis yra priklausomybę sukeliančios, legalios medžiagos, galinčios piktnaudžiauti. Tačiau, nors alkoholizmas gali tiesiogine prasme privesti žmogų prie finansinio ir emocinio žlugimo slenksčio, priklausomybės nuo nikotino padariniai labiau išryškėja laiku, o žalingiausios pasekmės sveikatai yra glaudžiai susijusios su vartojimo būdu.

Alternatyva

Tai sakant, priklausomybė niekada nėra gerai. Jei stengiatės atsikratyti nikotino vartojimo, NEAFS gali jums tai padėti. Mūsų naujoviški, be tabako cigarečių lazdelės, kurių 1,5 % ir be nikotino, gali padėti jums nuolat sumažinti naudojimą, kol būsite pasiruošę visam laikui palikti nikotiną.

Šaltinis NEAFS
Messenger ikona
0 krapšelio ikona
Jūsų krepšelis
Jūsų krepšelis tuščias
exit-icon

Gauk 10% nuolaidą savo pirmam apsipirkimui

Bei tapk lojalumo programos dalyviu

Registracija