Pirmam pirkimui 10% nuolaidos kodas!

Kaupiami HotSmoke lojalumo eurai!

Nemokamas pristatymas nuo 35€!

HotSmoke dovanos nuo 50€!

nikotino antplūdis

Nikotino antplūdis

Paskelbė:

hotsmoke

HOTSMOKE

Nikotinas paprastai nelaikomas svaiginančia medžiaga. Panašiai kaip kava, ji stimuliuoja centrinę nervų sistemą, todėl vartotojas jaučiasi budresnis. Tačiau taip būna ne visada. Daugelis žmonių, ypač tie, kurie dar nepažįsta nikotino, dažnai pareiškia, kad surūkę cigaretę ar naudodami nikotino maišelį jaučia „apsvaigimą“ ar „zvimbimą“.

Bet kas tiksliai yra nikotino antplūdis? Gali būti gana sunku tai apibūdinti žmogui, kuris niekada to nepatyrė. Kita vertus, jei anksčiau jautėte šį šurmulį, tiksliai žinote, apie ką kalbame. Šiame straipsnyje mes pabandysime išsiaiškinti nikotino antplūdžio paslaptį tiek fiziologiniu, tiek psichologiniu požiūriu.

nikotino antplūdis

Supratimas, kaip nikotinas sąveikauja su mūsų kūnu

Nikotino trauka žmogaus organizmui prasideda nuo mūsų nervų sistemos. Medžiaga imituoja svarbų neuromediatorių, vadinamą acetilcholinu, kuris atlieka lemiamą vaidmenį raumenų judėjime, širdies ritmo reguliavime ir atminties gerinimui.

Kai nikotinas patenka į jūsų kūną rūkant ar kitais būdais, jis greitai nukeliauja per kraują į smegenis. Ten jis jungiasi prie receptorių, kurie paprastai gauna acetilcholiną, efektyviai užtvindydami neuroninį tinklą signalais, kurie sukelia įvairias fiziologines reakcijas.

Tai savo ruožtu padidina nervų aktyvumą, sukelia adrenalino antplūdį, kuris stimuliuoja kūną ir sukelia gliukozės išsiskyrimą, tuo pačiu padidindamas širdies susitraukimų dažnį, kraujospūdį ir kvėpavimą. Turėkite tai omenyje vėliau, kai aptarsime nikotino antplūdžio fiziologiją, nes jis yra atsakingas už „zvimbimo“ jausmo sukėlimą.

Mūsų organizmo reakcija į nikotiną yra trumpalaikė. Laikui bėgant tai gali paskatinti įprastą nikotino turinčių produktų vartojimą ir sukelti priklausomybę. Nikotinas sąveikauja su dopamino keliais smegenų atlygio sistemoje, todėl patiriamas trumpalaikis malonumo ir pasitenkinimo jausmas. Jei laikui bėgant ir toliau vartosite nikotiną, jūsų atlygio sistema bus užprogramuota tikėtis reguliarių nikotino dozių.

Dažnos klaidingos nuomonės apie nikotiną

Nors nikotinas tikrai sukelia didelę priklausomybę, jis nebūtinai yra toks žalingas, kaip buvo tikima dešimtmečius. Žinoma, pagrindinis šios padėties kaltininkas yra tabakas. Cigarečių dūmuose yra daugiau nei 4000 cheminių medžiagų, iš kurių 70 yra kancerogenai. Tačiau švarus nikotinas nesukelia vėžio.

Be to, jis buvo susijęs su daugybe privalumų, ypač susijusių su smegenų pažinimo funkcija, ir yra perspektyvus kaip galimas Alzheimerio ar Parkinsono ligų gydymo planų komponentas.

Tai nereiškia, kad nikotinas nėra be jokių minusų. Kai naudojamas per daug, jis vis tiek gali šiek tiek pakenkti jūsų sveikatai, ypač padidinus širdies ligų riziką arba padidėjus kraujospūdžiui. Tačiau neigiamos nikotino vartojimo pasekmės labiau panašios į legalius stimuliatorius, tokius kaip kofeinas, o ne į pražūtingą ilgalaikio cigarečių įpročio šalutinį poveikį.

Nikotino antplūdis: kas tai yra tiksliai?

Neturėdami visos pagrindinės informacijos apie nikotiną, pasinerkime į nikotino antplūdžio reiškinį. Nors tai dažniausiai pasitaiko tarp nikotino naujokų, tai nėra išskirtinė naujokams. Netgi tie, kurie daugelį metų vartojo nikotiną, išgėrę medžiagos gali jausti triukšmą, ypač perėjus prie naujo pristatymo būdo.

Kai apibūdino dauguma žmonių, nikotino antplūdis yra didžiulis energijos jausmas, suaktyvėjęs dėmesys ir jaučiamas kūno bei proto „lengvumas“. Tikėtina, kad nikotino šniokštimo metu jausitės aštrūs ir pasiruošę bet kokiam iššūkiui.

Kodėl jaučiate nikotino antplūdį?

Kaip jau paaiškinome aukščiau, nikotinas jungiasi su smegenų acetilcholino receptoriais. Tai sukelia daugelio neuromediatorių, įskaitant dopaminą, išsiskyrimą, o tai paaiškina pakylėjantį ir malonų jausmą.

Tačiau tai nėra vienintelis neuromediatorius, kuris dažnai išsiskiria dėl nikotino vartojimo. Taip pat naudojamas epinefrinas, labiau žinomas kaip adrenalinas. Akimirką jis gali užtvindyti jūsų smegenis, sukeldamas nepaprastą aštrumo ir padidėjusio budrumo pojūtį.

Trumpai tariant, nikotino antplūdis atsiranda dėl to, kad nikotinas jungiasi prie tam tikrų jūsų smegenų receptorių, o tai savo ruožtu sukelia gausų neurotransmiterių kiekį, dėl kurio jaučiate „švimpimą“.

Psichologiniai nikotino antplūdžio padariniai

Patirdami nikotino antplūdį, galite atsidurti „zonoje“, pagerinti koncentraciją ir atmintį, net jei tai labai trumpam. Galite jaustis taip, kad galite pasiekti bet ką ir viską, kai jaučiatės taip. Daugelis tyrimų parodė, kad jūsų pažinimo gebėjimai iš tikrųjų pagerėja, kai esate veikiami nikotino.

Deja, šis jūsų gebėjimo atlikti sudėtingas užduotis padidinimas neapsieina be jokių trūkumų. Kuo daugiau nikotino vartosite, tuo trumpesnis ir ne toks intensyvus bus jūsų nikotino antplūdis, o tai sumažins medžiagos poveikį jūsų pažinimo funkcijoms. Tai signalas, kad jūsų smegenys formuoja nikotino toleranciją, kuri gali greitai tapti nekontroliuojama ir virsti priklausomybe.

Apibendrinimas

Nikotino antplūdis nėra universalus jausmas, o skirtingi asmenys gali jį patirti įvairiais būdais. Nors visa tai kyla dėl adrenalino, užplūstančio jūsų smegenis išgėrus nikotino, pojūtis dažniausiai praeina vos po kelių minučių. Kartais vadinamas „didelis nikotino kiekis“, tai tikrai nėra kažkas, ko neturėtumėte vaikytis.

Sukūrus pakankamai tolerancijos, jums reikės vis didesnių nikotino dozių, kad tai patirtumėte, o tai gali turėti daugybę šalutinių poveikių, galinčių neigiamai paveikti jūsų sveikatą.

Šaltinis: Neafs

Messenger ikona
0 krapšelio ikona
Jūsų krepšelis
Jūsų krepšelis tuščias
exit-icon

Gauk 10% nuolaidą savo pirmam apsipirkimui

Bei tapk lojalumo programos dalyviu

Registracija