Pirmam pirkimui 10% nuolaidos kodas!

Kaupiami HotSmoke lojalumo eurai!

Nemokamas pristatymas nuo 35€!

HotSmoke dovanos nuo 50€!

nikotinas ir kofeinas

Nikotinas ir Kofeinas

Paskelbė:

hotsmoke

HOTSMOKE

Kalbant apie stimuliatorius, nikotinas ir kofeinas karaliauja šimtmečius. Jie abu yra socialiai integruoti ir priimti visame pasaulyje, nepaisant daugybės padarinių, kuriuos jie daro žmogaus sistemai, ir ne visi jie yra teigiami. Tiesą sakant, nedaugelis medžiagų turėjo tokį didelį socialinį kultūrinį poveikį kaip nikotinas ir kofeinas.

Tačiau, kad ir kokie jie būtų visur, kiek iš mūsų iš tikrųjų supranta šias medžiagas be pagrindinių stimuliuojančių savybių? Būtent tai mes ir nagrinėsime šiame straipsnyje.

Stimuliatorių supratimas

Prieš įsigilindami į smulkias kofeino ir nikotino detales ir jų poveikį mūsų organizmui, pažvelkime į stimuliuojančių medžiagų šeimą. Stimuliatoriai, priklausantys plačiajai smegenų veiklą didinančių vaistų klasei, skatina budrumą, dėmesį ir energiją. Jie veikia chemines medžiagas smegenyse ir nervų sistemoje, paveikdami tokius procesus kaip širdies susitraukimų dažnis, kraujospūdis ir kvėpavimo dažnis.

Šių medžiagų naudojimas gali būti labai įvairus – nuo ​​mediciniškai sankcionuotų iki neteisėtų. Pagal legalaus naudojimo scenarijus receptiniai stimuliatoriai, tokie kaip Adderall ir Ritalin, dažnai skiriami gydyti sutrikimus, tokius kaip ADHD ir narkolepsija. Jie padeda sustiprinti paciento dėmesį ir išlaikyti budrumą.

Be to, kai kurie nereceptiniai vaistai, pvz., dekongestantai ar svorio mažinimo priemonės, taip pat naudoja stimuliuojančias medžiagas, kad sukeltų tam tikras fiziologines reakcijas.

nikotinas pries kofeina

Neteisėti stimuliatoriai

Kai dauguma iš mūsų girdi „stimuliatorius“, mūsų mintys dažnai nuklysta į daugybę nelegalių medžiagų, kurios pakelia vartotojų nuotaiką, verčia juos „pabudinti“ ir apskritai padidina energijos lygį. Gatvės narkotikai, tokie kaip kokainas, metamfetaminas ir ekstazis, patenka į stimuliatorių kategoriją.

Pavyzdžiui, kokainas stimuliuoja nervų sistemą, kad sukurtų euforijos ir energijos padidėjimą. Metamfetaminai turi panašų poveikį, bet gali būti daug stipresni ir žalingesni dėl savo sintetinio pobūdžio. Galiausiai, ekstazis sujungia tiek stimuliatorių, tiek psichodelikų savybes, o tai lemia pakitusius pojūčius ir padidėjusio emocinio artumo jausmą bei energijos užtaisą.

Nesvarbu, ar jie yra teisiškai patvirtinti, ar ne, visi stimuliatoriai gali būti netinkamai naudojami ir priklausomi. Jų naudos ir galimos žalos pusiausvyra yra subtilus dalykas, kurį reikia atidžiai stebėti. Tai apima nikotiną ir kofeiną. Supratimas, kad reikia subalansuoto, atsargaus naudojimo, yra esminis aspektas kuriant sveikus santykius su vienu iš jų.

Giliai pasinerkite į kavos puodelį

Joks kitas stimuliatorius nėra taip plačiai naudojamas ir reklamuojamas kaip kofeinas. Beveik kiekviename miesto gatvių kampe yra kavinė, o didžioji dauguma dirbančių suaugusiųjų neįsivaizduoja savo dienos pradžios be kavos puodelio.

Kavos gėrimas yra populiari veikla, gyvuojanti jau šimtus metų. Kai kurie intelektualai, savo karjeros metus paskyrę kofeino ir jo poveikio visuomenei tyrinėjimams, netgi iškelia hipotezę, kad šis stimuliatorius yra atsakingas už svarbius civilizacijos pasiekimus, įvykusius per pastaruosius porą šimtmečių.

Visi puikiai žinome, kad kofeinas gali padidinti mūsų produktyvumą, padėti pasiruošti dienai ir padidinti energijos lygį po to, kai prieš tai naktį neišsimiegojome. Bet kaip tiksliai jis sąveikauja su mūsų kūnu?

nikotino antplūdis

Kaip kofeinas veikia centrinę nervų sistemą

Centrinę nervų sistemą (CNS), kurią sudaro smegenys ir nugaros smegenys, kofeinas veikia įvairiais pastebimais būdais. Chemiškai kofeinas primena medžiagą, kurią natūraliai gamina mūsų organizmas – adenoziną. Adenozinas gaminasi nuolat visą dieną, kaupiasi mūsų smegenyse ir prisijungia prie jo receptorių, o tai palaipsniui sukelia nuovargio ir mieguistumo jausmą.

Kofeinas pasinaudoja šiuo procesu dėl savo struktūrinio panašumo į adenoziną. Suvartotas jis konkuruoja su adenozinu ir jungiasi prie jo smegenų receptorių, efektyviai juos blokuodamas. Šie trukdžiai neleidžia adenozinui sukelti raminamąjį poveikį, todėl padidėja neuronų aktyvumas ir dėl to stimuliuojami antinksčiai.

Dėl to išsiskiria adrenalinas – klasikinis „kovok arba bėk“ hormonas. Tai sukelia padidėjusį širdies susitraukimų dažnį, kraujospūdį ir gliukozės kiekį, todėl jaučiamas budrumas ir pakili nuotaika.

Be to, kofeinas padidina dopamino – „geros savijautos“ neuromediatoriaus – kiekį, nes sulėtina jo reabsorbciją į mūsų organizmą. Dėl to jis atlieka naudingą vaidmenį smegenų malonumo grandinėje, panašiai kaip kai kurie priklausomybę sukeliantys vaistai. Šis procesas suteikia ne tik pabudimą, susijusį su kofeino „šurmuliavimu“, bet ir tikros euforijos elementą.

Kaip nikotinas veikia centrinę nervų sistemą

Įkvėptas nikotinas greitai absorbuojamas į kraują ir prasiskverbia pro kraujo ir smegenų barjerą. Jo pagrindinis poveikis centrinei nervų sistemai daromas jungiantis prie nikotino acetilcholino receptorių (nAChR), kurie yra visose smegenyse.

Kai nikotinas prisijungia prie šių receptorių, jis sukelia atsakų kaskadą. Jis skatina daugelio neurotransmiterių, įskaitant dopaminą, norepinefriną ir patį acetilcholiną, išsiskyrimą. Šios sąveikos kartu padidina susijaudinimą, susikaupimą ir pažinimo funkciją.

Ypatingas dopamino išsiskyrimo stimuliavimas yra atsakingas už būdingą malonų pojūtį, susijusį su nikotino vartojimu, ir vaidina svarbų vaidmenį plėtojant priklausomybę. Tokiu būdu nikotinas ir kofeinas yra labai panašūs.

Nikotinas ir kofeinas: pagrindiniai skirtumai ir panašumai

Kalbant apie jų poveikį centrinei nervų sistemai, nikotinas ir kofeinas yra gana panašūs. Abu skatina budrumą ir pažinimo funkciją, skatina dopamino išsiskyrimą ir mažina mieguistumo jausmą, kurį sukelia miego trūkumas.

Nepaisant panašaus poveikio, medžiagos tiksliai sąveikauja su tais pačiais smegenų receptoriais, kaip jau minėjome aukščiau esančiuose skyriuose. Tačiau skirtumai tarp kofeino ir nikotino tuo nesibaigia.

Išvada

Visuomenės suvokimas apie nikotiną radikaliai skiriasi nuo kofeino, tačiau iš tikrųjų abi medžiagos yra gana panašios savo poveikiu organizmui. Jų privalumai ir trūkumai taip pat iš esmės sutampa. Abu taip pat yra labai priklausomi.

Nors tikrai nerekomenduotume per daug užsiimti nei vienu, nei kitu, nei nikotino, nei kofeino nereikėtų demonizuoti, nes jie turi daugybę pažinimo privalumų, kurių nereikėtų ignoruoti.

Šaltinis: Neafs

Messenger ikona
0 krapšelio ikona
Jūsų krepšelis
Jūsų krepšelis tuščias
exit-icon

Gauk 10% nuolaidą savo pirmam apsipirkimui

Bei tapk lojalumo programos dalyviu

Registracija