Pirmam pirkimui 10% nuolaidos kodas!

Kaupiami HotSmoke lojalumo eurai!

Nemokamas pristatymas nuo 35€!

HotSmoke dovanos nuo 50€!

alkoholis ar rūkymas

Alkoholis ar rūkymas?

Paskelbė:

hotsmoke

HOTSMOKE

POPULIARIAUSIOS PRIKLAUSOMYBĘ SUKELIANČIOS MEDŽIAGOS

Kadangi mokslas ir sveikatos supratimas ir toliau vystosi, mes tikrai žinome vieną dalyką: tiek alkoholis ar rūkymas, tiek gėrimas gali turėti rimtų pasekmių sveikatai. Bet kuris iš jų laikomas „blogesniu“? Šiame straipsnyje pasinersime į priklausomybę sukeliančių medžiagų pasaulį ir įvertinsime galimą riziką, susijusią su kiekvienu įpročiu. Šiandieną bandysime įminti mįslę tai alkoholis ar rūkymas? Kuris blogis blogesnis?

Alkoholis ir rūkymas? Neabejotinai yra dvi labiausiai pasaulyje vartojamos svaiginančios medžiagos. Dažnai interpretuojami kaip socialiniai pagalbininkai, jie siejami su atsipalaidavimu, malonumu ar švente visuomenėse. Kai cigaretės turi tam tikrą patrauklumą dėl savo trumpalaikio raminamojo poveikio ir apetitą slopinančio pobūdžio, alkoholis leidžia laikinai pabėgti nuo realaus gyvenimo streso.

Tačiau ne tik fiktyvios ramybės akimirkos priverčia žmones sugrįžti prie šių medžiagų. Tiek alkoholis ar rūkymas sukelia priklausomybę. Tabake esantis nikotinas sukelia didelę priklausomybę nuo rūkymo, nes smegenims siunčia malonumo signalus ir sukelia priklausomybės atsaką. Panašiai alkoholis manipuliuoja dopamino gamyba smegenyse, sukeldamas malonumo ar pasitenkinimo jausmą, todėl sukelia psichologinę priklausomybę.

alkoholis ar rūkymas

ALKOHOLIO IR RŪKYMO TARPUSAVYJE DERINIMAS

Taigi, alkoholis ar rūkymas? Gurkšnoti alkoholinį kokteilį tuo pačiu metu rūkant cigaretę nėra neįprastas vaizdas vakarėliuose, baruose ar kitose vietose, kur patiekiamas alkoholis. Daugelis žmonių netgi sako, kad neįsivaizduoja gėrimo tuo pačiu metu neužsidegę cigaretės.

Nors alkoholio ir cigarečių derinys yra socialiai plačiai paplitęs, jis padidina pavojų sveikatai. Abi medžiagos turi skirtingą žalingą poveikį. Tačiau dažnai naudojant kartu, ši žala gali susijungti į dar pavojingesnį kokteilį.

Tyrimai rodo, kad alkoholis gali paskatinti potraukį nikotinui dėl savo gebėjimo aktyvuoti dopamino neuronus ir taip padidinti rūkymo dažnumą. Tuo pačiu metu nikotinas gali sustiprinti teigiamą alkoholio poveikį ir potencialiai skatinti alkoholio vartojimą. Rūkymas sumažina alkoholio poveikį, todėl jaučiatės mažiau girti, nei esate iš tikrųjų, todėl galite priimti netinkamus sprendimus ir per daug išgerti.

Toks vartojimas tuo pačiu metu padidina riziką: nors geriant gali išsiplėsti kraujagyslės, todėl tabako dūmų komponentai geriau įsisavinami, rūkymas gali dar labiau padidinti gerklės ar burnos vėžio riziką – daugiau nei vartojant juos atskirai. Be to, tiek alkoholio kepenų liga, tiek su rūkymu susijusios plaučių ligos yra pagrindinės mirties priežastys visame pasaulyje.

Dėl elgesio pasekmių – kombinuotas naudojimas gali labiau pakenkti sprendimui ir lemti neapgalvotus sprendimus arba rizikingą elgesį, pvz., vairavimą išgėrus.

ALKOHOLIO PAVOJAI

Alkoholis ar rūkymas? Nors mūsų organizmas sugeba metabolizuoti alkoholį, nuolatinis ir gausus gėrimas gali sukelti pražūtingų padarinių sveikatai. Pagrindinis organas, kuriam kyla pavojus dėl nesaikingo gėrimo, yra kepenys, su piktnaudžiavimu jomis susijusios sunkios ligos, tokios kaip alkoholinis hepatitas, fibrozė ir cirozė.

Priklausomybė nuo alkoholio gali paveikti ir keletą kitų organizmo sistemų. Laikui bėgant tai gali sukelti širdies komplikacijų, virškinimo problemų ir padidinti kelių rūšių vėžio riziką. Psichologinis piktnaudžiavimo alkoholiu poveikis yra depresija, nerimas ir padidėjusi savižudybės rizika.

Be to, skirtingai nuo nikotino, kuris yra kenksmingas daugiausia dėl jo pristatymo būdo (rūkymo), alkoholis, nors ir nėra kenksmingas nedideliais kiekiais, neturi jokios toksiškumo slenksčio. Net nedideli kiekiai gali sukelti žalą, priklausomai nuo individualaus tolerancijos.

Alkoholis ar rūkymas? Apibendrinant galima teigti, alkoholis ar rūkymas teikia trumpalaikį malonumą ilgalaikio pavojaus sveikatai kaina. Tačiau rūkymo žala visų pirma kyla dėl jo vartojimo formos – degančio tabako, o bet kas, išskyrus saikingą alkoholio vartojimą, yra susijęs su blogėjančiu poveikiu sveikatai, nepaisant jo nurijimo būdo.

alkoholis ir rūkymas

AR NIKOTINAS YRA PAVOJINGAS PATS IŠ SAVĘS?

Alkoholis ar rūkymas? Nikotinas, veiklioji tabako medžiaga, įgijo liūdnai pagarsėjusią reputaciją dėl siejimo su rūkymu. Tačiau būtina pasinerti už paviršiaus ir suprasti, kad nikotinas pats savaime nėra piktadarys. Palyginti su kofeinu, nikotinas yra stimuliatorius, todėl vartotojai patiria laikiną nuotaikos pakilimą, padidėjusį budrumą ir raminamąjį poveikį.

Nors tiesa, kad nikotinas sukelia priklausomybę ir gali tam tikru laipsniu padidinti širdies susitraukimų dažnį bei kraujospūdį, jis nėra pagrindinis rūkymo pavojus sveikatai. Didelė žala atsiranda įkvėpus degančio tabako dūmus, kurie perneša kancerogenines daleles ir dujinius toksinus, kurie patenka į mūsų organizmą. Šiomis dienomis populiarėja kaitinimo lazdelės be nikotino. Mūsų puslapyje galite rasti tokių lazdelių gamintojų kaip heccig, neafs, ccobato.

Tiesą sakant, nikotinas taip pat naudojamas terapiniais tikslais – randamas pagalbinėse priemonėse, padedančiose mesti rūkyti, pavyzdžiui, gumose, pleistre, inhaliatoriuose ar pastilėse, kur jis padeda susidoroti su abstinencijos simptomais. Taigi su nikotinu susijusi žala pirmiausia kyla dėl pristatymo būdo.

ŽALINGAS RŪKYMO POVEIKIS

Rūkymas apima dūmų įkvėpimą iš sudegusių tabako lapų, dėl kurių į organizmą patenka šimtai toksinų. Pats nikotinas nėra pagrindinis pavojus; vietoj to augalinės medžiagos deginimas yra mirtinas.

Su rūkymu susijusios sveikatos problemos pirmiausia paveikia kvėpavimo ir širdies ir kraujagyslių sistemas. Tai apima lėtinę obstrukcinę plaučių ligą (LOPL), plaučių vėžį, širdies ligas ir insultą. Be to, pasyvus rūkymas taip pat gali sukelti sveikatos problemų nerūkantiems aplinkiniams.

Kitos su rūkymu susijusios komplikacijos yra slopinamas skonio pumpurų funkcionalumas, dėl kurio sumažėjęs apetitas ir mitybos trūkumai. Moterims rūkymas didina riziką susirgti gimdos kaklelio vėžiu ir gali sukelti vaisingumo problemų.

APIBENDRINIMAS – ALKOHOLIS AR RŪKYMAS?

Galiausiai sunku pasakyti, ar rūkymas yra blogesnis už gėrimą ir atvirkščiai. Alkoholis ar rūkymas? Jie abu yra gana žalingi, priklausomybę sukeliantys įpročiai, ir mums daug geriau, jei neužsiimtume nė vienu iš jų. Tačiau turint tai omenyje, yra ką pasakyti apie tai, kad priklausomybė nuo nikotino nėra tokia niokojanti, kaip stipri priklausomybė nuo alkoholio. Juk pakeitus nikotino pristatymo būdą galima radikaliai sumažinti su juo susijusią žalą. Jūs negalite to padaryti su alkoholiu.

ŠALTINIS: NEAFS

Messenger ikona
0 krapšelio ikona
Jūsų krepšelis
Jūsų krepšelis tuščias
exit-icon

Gauk 10% nuolaidą savo pirmam apsipirkimui

Bei tapk lojalumo programos dalyviu

Registracija